Православен храм "Св. мчк Георги Софийски Най-нови"

Настоятелство

Председател на църковното настоятелство е свещеник Радослав Вутов
Членове:
проф. д-р Лъчезар Трайков- лекар, невролог
д-р Кольо Бянов- лекар, кардиолог
д-р Владимир Бостанджиев- лекар, психиатър
д-р Камен Данов- лекар, гастроентеролог


***


  *
Възстановяване на вековна традиция!
Настоятелство
След 70 години прекъсване на 25 май 2015г беше проведено литийно шествие от храм "Св. Георги Софийски Най-нови" до храм "Св. Георги Победоносец"- Ротонда! В 18:00часа в малкия храм посветен на софийския мъченик започна вечерня отслужена от ставрофорен иконом Ангел Ангелов- протосингел на Софийски Света митрополия и множество столични свещеници, когато дойде момента, в който се полагат т.нар. литийни стихири събралото се множество излезе от храма и с икони на светеца, кръстове и хоругви тръгна към Ротондата. По пътя имаше много хора, които се поклониха на иконата на светеца, за която има свидетелства, че чудотвори, а някои се присъединиха към шествието. След около 40мин. ход по столичните улици литията стигна гроба на светеца, където беше отслужен водосвет. Вечернята беше довършена в старинния храм Ротонда заедно с петохлебие. Вълнуваща проповед произнесе о. Ангел Ангелов пред изпълнилите храма хора. В шествието взеха участие около двеста човека, сред които свещеници и дякони, иподякони, ученици от Софийската духовна семинария, преподаватели от Богословския факултет на СУ, лекари и служители от Александровка болница и представители на болничната администрация, пациенти, множество миряни.
На 26 май 2015 празникът беше почетен с литургия в храм "Св. Георги Софийски Най-нови", отслужена от храмовото духовенство, о. Ангел Ангелов и дякон Николай. След литургията бяха осветени хлябове, които бяха раздадени на присъстващите.
Храм "Св. Георги Софийски Най-нови" е единствената неповредена сграда в парка на Александровска болница след градушките в София!
Настоятелство
След опустошителните градушки в София всички сгради в двора на Александровската болница са пострадали с изключение на малкия болничен храм. Журналистите от Бтв, които са снимали пораженията са забелязали, че дори цветята в градинката пред храма стоят непокътнати, независимо, че всички останали зелени площи и декоративни растения в двора са напълно унищожени.

Линк към репортажа

Източник БТВ
Алерголози дариха копие на чудотворна икона на св. Богородица на храм "Св. мчк Георги Софийски Най-нови"
Настоятелство
На 29 януари параклисът „Св. мчк Георги Софийски Най-нови” получи ценен подарък. Група лекари - алерголози, които пътували до Русия на поклонение пред чудотворната икона на Казанската св. Богородица, дариха на храма копие на чудотвория образ от Казан, което са поръчали и осветили при пребиваването си в Русия.

Лекарите смятали за нужно да дарят на болничния храм именно този известен със своите чудеса образ на Пресвета Богородица с Младенеца заради все повечето нуждаещи се хора, които идват в храма да търсят молитвено застъпничество. При своето пътуване те успели да се сдобият с иконата, която донесли директно в храма, за да помага на нуждаещите се.

Много са хората, които търсят помощ в храма. След семейството на чудотворно излекувал се пациент, които подариха икона на храмовия светия, която пациентите на болницата вече почитат като чудотворна, преди седмица жена от София подари комплект кандила за иконостаса на храма, защото сънувала, че храмът има нужда от този подарък. Тези свидетелства помагат много на църковното настоятелство в решителността да продължи започнатото дело по строежа и поддръжката на параклиса.

Иконата на Казанската света Богородица датира от царуването на Иван Грозни. След пожар в гр. Казан на малко момиченце се присънило къде точно е затрупана иконата. Когато я извадили от пепелта тя била непокътната и е поставена за поклонение в местната църква. Образът има няколко копия, които многократно избавяли Русия от чужди нашествия и бедствия. Много са излекуваните през годините хора, които са пристъпвали към Божията майка с вяра и молитва. Интерес буди случаят, когато Сталин нарежда да се направи лития с иконата по време на окупацията на Москва. След литията и отслужения молебен военните действия се обърнали в полза на руските войски. Иконата придружавала войските по целия път до границите на Русия. Молебени и литии били отслужени в Ленинград, Сталинград и други населени места по пътя.

Молитвата пред Казанската икона на Божията Майка помага при всякакви сложни случаи в живота, в печал, несгоди, скърби. Богородица и молитвата пред този образ помага при очни болести - когато през 1579 година, след като била намерена иконата и била занесена в храма, тогава се случило първото изцеление от слепота: прозрял Йосиф, който бил сляп почти 3 г. И тъй като Казанската икона на Божията Майка е Пътеводителница, молитвата пред нея помага за изцеление от слепота не само телесна, но и от духовна. Тази икона също е благословия при сключване на брак, за да бъде здрав, а съвместния път - дълъг.

Увеличават се свидетелствата за застъпничество на св. Георги Софийски Най-нови
Настоятелство
Все повече са хората, които споделят за застъпничеството на Св. мъченик Георги Софийски Най-нови в молбите им към Господа Иисуса Христа. Преди години един монах беше сънувал, че трябва да подари в Александровската болница икона за утешение на страдащите и голямо било учудването, когато разбрал, че болницата има православен храм, където да се молят пациентите и служителите на болницата. Не едно свидетелство има и преди довършването на храма, но през последните две години с молитвите на вярващите храмът се сдоби с две икони на св. Георги Софийски Най-нови. Едната, която се пази в светия олтар е дар от семейството на младеж, който получи чудотворно подобрение на тежко телесно страдание, застрашаващо живота му. Все повече са хората, които идват, за да се поклонят на тази икона и я почитат като чудотворна. Чрез иконата образът на светеца придобива материален вид, който помага в усърдната молитва, а както знаем няма нищо по-силно от молитвата. Остава ни само да благодарим на Господа, за това, че ни удостои с още една чудотворна икона на негов добропобеден мъченик и наш застъпник за слава на единосъщната и животворяща Света Троица- Отец, Син и Дух Свети! Амин!
КЪДЕТО Е БИЛО ОТРЕДЕНО ДА ИМА ХРАМ ЩЕ ИМА!
Настоятелство

Сто години след полагането на крайъгълния камък, на мястото на мъченическата смърт на Св. Георги Софийски Най-нови, Негово Светейшество Патриарх Неофит освети малката бонична църква, посветена на светията. Сто години са необходими на служителите на болницата, пациентите и всичики нуждаещи се да имат своя храм. Многото трудности не спират поколенията и с Божията благословия се намират хора, които тухла по тухла да съградят Божия дом. Където е било отредено да има храм, ще има, а мястото на този храм не е случайно. Земята под него е пропита с кръвта на мъченика за православната християнска вяра- Св. Георги Софийски.
И чудесата не се забавят. Все повече са хората, които търсят молитвено упование в храма, а в Светия олтар се съхранява икона на светията, която е дарена от семейството на пациент, получил помощ, блогдарение на молитвите на неговите близки. Това е и първият пациент, за който след освещаването на храма, група свещеници отслужиха Светото тайнство маслосвет.

Слава Тебе Господи, Слава Тебе!

В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg